100 g sušených datlí (bez pecky)
1 hrnek - 200 ml vroucí vody
2 vejce
200 g hořké čokolády (nejlépe 70%)
360 g cizrny (použila jsem sterilizovanou)
1 ČL skořice (lze požít i kardamom či zázvor)
1 ČL prášku do pečiva
špetka soli
Sušené datle vypeckujeme a rozprostřeme do širší misky. Zalijeme vroucí vodou, všechny datle by měly být ponořené. Necháme 30 minut odstát, datle nasají vodu a změknou. Cizrnu slijeme a dáme ji okapat.V mezičase připravíme ostatní ingredience. Vytáhneme vejce z lednice aby získaly pokojovou tepotu a pokračujeme rozpouštěním čokolády. Nalámanou čokoládu zvolna rozpouštíme nad vodní lázní. Případně můžeme využít i mikrovlnnou troubu. V tom případě postupujeme velmi opatrně (zahříváme vždy po 30 sekundových intervalech a v mezičasech promícháváme) aby se nám čokoláda nespálila.V mixéru nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujeme nejprve změklé datle s rozpuštěnou čokoládou, postupně přidáváme vejce, okapanou cizrnu, prášek do pečiva a koření. Mixujeme do hladka. Hotovou směs přemístíme do pečící formy vyložené pečícím papírem potřeným trochou másla. Pečeme v předem předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.Jemně vyzkoušíme pohmatem, povrch koláče by měl být pevný na dotyk. Hotový koláč necháme zcela vychladnout. Poté opatrně vyjmeme z formy a obrátíme. Povrch zasypeme kakaem, můžeme dozdobit čerstvým ovocem nebo domácí šlehačkou.
Hledala jsem novou inspiraci na bezlepkový dezert a objevila jsem tento skvělý koláč bez použití mouky, tuku a cukru...
Jak původní autorka uvádí - relativně zdravý dezert :D
zdroj: http://cookingwithalia.com/chocolate-chickpea-cake...
Autor: zizalka | |
Datum vložení: 13.10.2016 19:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz