Sušenkový základ:
150 g karamelových sušenek Lotus
50 g rozpuštěného másla
Tvarohová náplň:
250 g ricotty (nebo tvarohu ve vaničce)
30 g cukru krupice
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 vejce
Jablková náplň:
3 jablka, lépe kyselejší
1/2 lžičky skořice
špetka muškátového oříšku
Drobenka:
1/3 hrnku třtinového cukru
1/3 hrnku celozrnné mouky (nebo polohrubé)
hrst ovesných vloček
50 g másla
Slaný karamel:
1/3 hrnku cukru krupice
35 g másla
2-3 lžíce smetany ke šlehání 33%
1/4 lžičky mořské soli
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno formy vyložte pečícím papírem. Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vsypte do připravené formy a upěchujte na dno. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut.Tvaroh vyšlehejte společně s cukrem, přidejte vanilku a zašlehejte vejce. Nalijte na horkou předpečenou sušenkovou krustu a rozetřete.Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Promíchejte s kořením a rozložte na tvaroh.Cukr, mouku a vločky smíchejte, přidejte máslo nakrájené na malé kousky, udělejte drobenku a nasypte ji na na jablka. Dejte péct asi na 30 minut. Nechte koláč vychladnout při pokojové teplotě a pak dejte na pár hodin do lednice.Cukr dejte do menšího rendlíku nebo pánve a při střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Pak přidejte máslo a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krémový. Občas ho promíchejte a nechte vychladnout.Koláč opatrně vyndejte s formy, rozkrájejte na jednotlivé porce a polijte slaným karamelem.
volně podle Foodclubu.cz
Autor: hosta | |
Datum vložení: 29.10.2016 11:06 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz