3 hrušky
1 lžička rozpuštěného másla
60 ml sirupu (nejlépe javorového)
180 g hladké mouky
1 a půl lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva
1/4 lžička muškátového květu
1/4 lžičky mleté skořice
60 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)
1 prošlehané vejce
1 lžička vanilkového extraktu
60 ml vlažného mléka
60 ml rostlinného oleje
Z každé omyté hrušky nakrájíme v nejširší části kolečka, silná cca 1 cm a dáme je na dno formiček na muffiny, které jsme vymazali máslem.Pokapame javorovým sirupem a dáme na 10 minut do předehřáté trouby, aby kolečka změkla. Zbytek hrušek bez jádřinců nastrouháme do mísy a přidáme mouku se sodou, koření, cukr a smícháme.Přidáme vejce, mléko, extrakt z vanilky a olej. Vše dobře promícháme a nalijeme do formiček. Pečeme na 170 stupňů cca 15 minut. Zkoušíme špejlí.
Tuto laskominu vymyslely v roce 1898 sestry Tatinovy, které provozovaly Hotel Tatin v Lamotte-Beuvron ve Francii. Recept vznikl díky roztržitosti Stéphanie, jedné ze sester, která zaměnila pořadí vrstev při výrobě koláče. Tarte Tatin má mnoho variací, lze jej vyrobit z křehkého nebo listového těsta, s jablky, hruškami, meruňkami nebo fíky.
I VE VAŘENÍ CHYBY NĚKDY SVĚDČÍ...
Jinak je recept popsán podle časopisu Albert. Přidala jsem tam brusinky, dál podle každého.
Autor: Ivace64 (Ivana Černá) | |
Datum vložení: 26.11.2016 17:43 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz