200 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
40 g krupicového cukru
190 g másla
80 ml studené vody
600 g oloupaných a nakrájených jablek
50 ml vody
mletá skořice
1 lžíce citronové šťávy
40 g krupicového cukru
máslo na vymazání formy
Do mísy přes síto prosejeme mouku a 40 g cukru, přidáme pokrájené studené máslo a za postupného přilévání asi 80 ml vody zpracujeme těsto. Pracujeme rychle, než se těsto zahřeje, aby se vám nelepilo na ruce. Když je těsto hotové, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme ho asi 1 hodinu odležet v ledničce.Včas vyhřejeme troubu na 180 °C. Připravíme formu a vymažeme ji máslem.Jablka očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do pánve. Přidáme asi 40 g cukru (podle chuti), posypeme mletou skořicí a přidáme citrónovou šťávu a vodu. Dusíme asi 10 minut, až jablka změknou. Necháme vychladnout.Z 2/3 těsta na pomoučeném vále vyválíme placku, která bude o trošku větší než je plocha formy. Placku opatrně přesuneme do formy, přečnívající okraje seřízneme. Do formy přidáme rovnoměrně jablečnou směs. Ze zbytku těsta vykrájíme další placku o velikosti větší než je forma (do placky můžeme vykrojit otvory, případně ji na několika místech propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára z jablek) a přesuneme ji opatrně na vrch formy na jablečnou směs. Okraje opět seřízneme a zbytek těsta vyválíme a dozdobíme jím koláč.Pečeme nejprve 25 minut a poté teplotu snížíme na 170 °C a pečeme další 10-15 minut přikryté alobalem. Koláč by měl na povrchu zezlátnout. Doba pečení může být u každé trouby jiná, proto koláč raději hlídejte, aby se vám nepřipálil.
V receptu je uvedeno asi 40 g krupicového cukru (kdo má sladší jablka, může méně, kdo kyselejší, může si přidat)
máslo na vymazání formy
Tento recept na americký koláč je také uvedený na mých stránkách http://www.jimechytre.cz/prispevky/americky-jablec...
Autor: LuciePe (Lucie) | |
Datum vložení: 02.12.2016 08:21 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz