2 ananasy
2 kg cukru
0,5 l vody
Z ananasu odříznu spodek a vršekNakrájím velké podélné plátky o tloušťce cca 8 mm-10 mm. Tvrdou středovou část je lépe krájet na menší plátky max. 6-8 mm. Tvrdý střed má podélné vlákna, které jsou kolmo k okrajům ananasu.Z plátků odříznu zelené a hnědé okraje.Ty plátky, které obsahují tvrdý střed vezmu a vyříznu z nich tu tuhou část, kterou nemusíme vyhazovat (můžeme ji taky kandovat, ale je nutné ji pečlivě propíchat z obou stran a budeme ji déle vařit).Do velkého hrnce dáme 0,5 l vody (můžeme předvařit ve varné konvici).Přidáme a rozpustíme 1,5 kg cukru.Můžeme přidat tvrdé ananasové středy, které jsme už dříve propíchali. Vodu nějakou dobu vaříme, aby se nám odpařila trocha vody a sirup zhoustl.Vezmu plátky z jednoho ananasu a 2-5 minut je nechám vařit v sirupu, který už má větší hustotu. Hustotu poznáme podle toho, že trochu nabereme na lžíci a necháme vychladnout.Pak první várku vyndám na plech pomocí naběračky s dírkami.Předchozí postup opakuji s druhou várkou.Poté vyndáme i druhou várku. Vodu necháme chvíli vařit a zbavíme ji pěny. Cílem je, aby se odpařila část vody a sirup zase trochu zhoustl.Vypneme hořák. Plátky ananasu dáme zase zpět do hrnce a necháme odstát cca 12-24 hodin.Podobný postup se opakuje tak 3-5 dnů, ale už bez vaření a přidávám cukr dokud tam není 2 kg.Druhý den vyndám plátky na plech, přidám skoro 0,5 kg cukru, nechám povařit, aby sirup více zhoustl a pak vypnu hořák a zase vrátím plátky do sirupu.Třetí den přidám zbytek cukru a pak už jen odvařuji vodu. Cukrový sirup se nesmí připálit. Měl by karamelovou příchuť (v malém množství to není na škodu).Když už máme poslední den, ananasy vyndáme, okapeme a dáme na papír. Papír přiložím z obou stran a přitlačím. Poté jen čekám min. 24 hodin. Papír poté sundáme a ananasové plátky dáme do plastové krabičky.Tvrdé středy můžete kandovat déle než 3 dny a můžete je vařit.
Ananas je velmi chutný a v suchu by měl vydržet dlouho i za pokojové teploty. Plátky spolu se sirupem můžete přidat jako ochucovací složku například do smetanového bílého jogurtu. Sirup se dá taky přidat do čaje nebo na chleba jako náhražka medu nebo k ochucení pitné vody.
Je to levný recept. Začátkem prosince 2016 se cena ananasu se v obchodech pohybovala kolem 34 - 40 Kč. Cukr z Kauflandu za 13 kč. Odhadované množství hotového kandovaného ananasu je 1,5-2 kg (je to mimo rozsah moji váhy).
Hotový sirup za studena je velmi hustý a připomíná med. Teče velmi pomalu, podle toho poznáte že je sirup hotový. Je velmi sladký a měl by vydržet dlouho i za pokojové teploty. Nalil jsem ho do plastové krabičky od nanuku, kterou jsem chladil vodou. Sirup by měl také vydržet velmi dlouho, protože je v něm minimum vody. Pokud je řídký, pak by vám při pokojové teplotě moc dlouho nevydržel (jen pár dní).
![]() |
Autor: h4ever |
![]() |
Datum vložení: 11.12.2016 15:49 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady