450 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí
1 celé vejce
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 ml mléka
kůra z jednoho citronu
1 špetka soli
60 ml rumu
80 g rozinek
rum na namočení rozinek
1 špetka skořice
80 g másla
40 g mandlí
Na potření:
1 vejce
2 lžíce rumu
Dva dny předem naložíme rozinky do rumu a špetky skořice.Droždí rozdrobíme, přidáme trochu cukru a vlahého mléka. Promícháme a necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.Máslo rozehřejeme v mikrovlnce. Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba cukry, mléko, citronovou kůru. Nakonec přidáme kvásek a rozpuštěné máslo (nesmí být horké). Zaděláme těsto.Nakonec přidáme rozinky a část mandlí, nasekaných, a po zapracování do těsta necháme těsto přikryté utěrkou na teplém místě vykynout.Po vykynutí rozdělíme na 5 či 6 stejných dílů - podle toho, z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů uděláme copánky, které dáváme na sebe 3, 2 nebo i 1.Plech vyložíme pečicím papírem. Na plech přemístíme vánočku.Zapneme troubu na 30 °C a opět necháme vánočku dobře vykynout, cca 20 minut.Potřeme rozšlehaným vejcem s rumem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi 40 minut na 190 °C.
Autor: sabipupp (Sabina) | |
Datum vložení: 20.12.2016 23:39 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz