500 g hladké mouky
120 g cukru
3 žloutky
100 g rozpuštěného másla
4 g soli
4 g vanilinového cukru
citronová kůra
80 g rozinek
120 ml mléka
110 ml vody
50 g čerstvého droždí
Na potření a posypání:
1 vejce
20 g sekaných mandlí
Z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka připravíme kvásek.Do jedné mísy dáme sypké suroviny a přidáme hotový kvásek.Přidáme další suroviny a dobře prohněteme těsto, které necháme cca 60 minut kynout v míse, kterou přikryjeme utěrkou.Po hodině těsto jemně propracujeme a rozdělíme na pět dílů. Vyválíme stejně dlouhé válečky. Z prvních tří začneme plést - první patro pleteme podobně, jako cop ze tří pramenů.Druhé dva válečky pleteme klasicky přes sebe. Spodní patro ze třech copů potřeme vejcem a navrch posadíme druhé patro.Vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě cca 30 minut kynout na plechu. Poté ji potřeme vejcem a posypeme mandlemi.Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 20-25 minut. Pak dopékáme na 160 °C ještě cca 20 minut. Aby se vánočka nespálila, můžeme ji přikrýt alobalem.
V pekárně necháme propracovat těsto na program kynutí cca na 2 hodiny. Přes měsíc jsem polemizovala s myšlenkou, udělat si vánočku sama, když už jsem zvládla kynutou štolu a tak jsem ji zkusila z 5 copů, tři + dva..
Recept je podle časopisu Aha pro ženy.
Autor: Ivace64 (Ivana Černá) | |
Datum vložení: 26.12.2016 19:44 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz