TopRecepty.cz

Domácí větrníky


Domácí větrníky

Suroviny

Těsto:
300 ml vody
125 ml oleje
250 g hladké mouky
6 vajec
1 špetka soli

Karamelová poleva:
2 lžíce karamelizovaného zahuštěného slazeného mléka (Caramelo Condé)
250 ml 33% smetany na šlehání
cukr moučka podle chuti

Karamelový krém:
200 g másla
1/2 l polotučného mléka
2 karamelové pudinky (Dr. Oetker Premium Puding Extra karamel 42 g)
4 lžíce cukru krupice
zbytek plechovky karamelového mléka Caramelo Condé

Šlehačka:
500 ml smetany ke šlehání 33%
400 ml smetana ke šlehání De luxe 40%
100 ml vody
1 ztužovač želatinový Dr. Oetker (50 g)

Postup

Troubu předehřejeme na 190 °C. Do kastrolu dáme vodu, olej a sůl, přivedeme k varu a naráz vsypeme mouku. Stále mícháme, až se vytvoří koule těsta a na dně zůstane lehce napálená vrstva. Pak odstavíme z tepla a necháme lehce zchladnout. Po jednom vmícháme vejce, vždy až se to předchozí úplně spojí s těstem.Těsto naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na plech vyložený pečicím papírem tvary větrníků. Pečeme v troubě dozlatova asi 30 minut. Prvních 15 minut, než se větrníky nafouknou, se nesmí otevírat trouba, jinak máme po cukroví. Upečené větrníky hned, jak je můžeme vzít do ruky, rozřízneme a necháme vychladnout.Připravíme polevu. Karamelové mléko vložíme do rendlíku a za stálého míchání rozehřejeme, přilijeme smetanu na šlehání a vaříme do úplného rozpuštění všech kousků. Až je hotovo, přidáme cukr moučka dle uvážení. Bez něj je poleva málo sladká. Před potíráním větrníků znovu lehce rozehřejeme, aby šla poleva hezky roztírat. Můžeme několikrát zopakovat, poleva při chladnutí tuhne.Na karamelový krém z mléka, cukru a pudinků uvaříme hustý pudink, vložíme do studené lázně a za občasného řádného promíchání vychladíme na pokojovou teplotu. Ručním elektrickým šlehačem vyšleháme nejprve karamelové zahuštěné mléko, přidáme po částech máslo pokojové teploty, cukr dle chuti a za stálého šlehání přidáváme po částech uvařený pudink. Do takto připraveného krému zlehka vmícháme asi čtvrtinu vyšlehané šlehačky se ztužovačem, kterou připravíme následovně.Smetany ke šlehání vyšleháme do tuha. Želatinový ztužovač nasypeme do větší misky, přidáme 100 ml vlažné vody a metličkou intenzivně mícháme asi 1/2 minuty. Ihned po částech přidáme šlehačku a důkladně metličkou promícháme.Na spodní část upečených větrníků nastříkáme sáčkem s větší špičkou krém tak, aby ve středu byla trochu vyšší vrstva, než na okrajích, stejným způsobem na krém nastříkáme šlehačku, přiklopíme vrchní částí větrníků a potřeme polevou.

Poznámka

Těsto - zdroj http://www.dokonalazena.cz/blog-2/karamelove-domac...

autor Autor: Jarka Ax (Jaroslava Axmannová)
Datum vložení Datum vložení: 01.01.2017 21:38

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.cz