Těsto:
250 ml vody nebo mléka
80 g másla
200 g polohrubé mouky
špetka soli
5 vajec
+ trochu plátků nebo hranolků mandlí navrch
Krém:
crema pasticcera - viz poznámka
asi 50 g nugátu
možno ještě krokant - pražené ořechy nebo mandle v karamelu
V kastrolu uvedeme k varu tekutinu, sůl a máslo, vsypeme najednou všechnu mouku a na mírném plameni mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule a na dně kastrolu se nezačne tvořit bílý povlak. Pak odebereme ze zdroje tepla. Do mírně zchladlého po jednom zapracujeme vejce. Další přidáme, až když se to předchozí dokonale vmísilo do těsta.Sáčkem s hladkou zdobičkou tvoříme na plech s papírem na pečení kroužky: nejdříve vnější obvod, pak vnitřní a navrch mezi ně ještě horní vrstvu. Lépe se kroužky tvoří z malých pusinek těsta než dělat souvislý hladký kruh a i to lépe vypadá.Kroužky pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 8-10 minut, poté zmírníme teplotu na 170°C a dalších asi 20 minut dopečeme. Správně upečené těsto je uvnitř suché a pórovité.Krém:
Uvaříme crema pasticcera - viz poznámka. Do horkého necháme rozpustit a rozmícháme nugát.Kroužky rozřízneme a naplníme krémem, můžeme krém ještě posypat krokantem, pokud ho máme.
1) Tento zákusek vznikl na počest slavného cyklistického závodu Paris - Brest - Paris:
https://dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/ost/ostr00... Správně se dělá jeden velký věnec a po naplnění krájí na porce. Já jsem dělala malé jednoporcové :)
2) Crema pasticcera: https://www.toprecepty.cz/recept/49418-zloutkove-v...
3) Další moje recepty najdete na mých stránkách: http://www.mlsoty.estranky.cz/
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) | |
Datum vložení: 16.01.2017 21:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz