3 celá vejce
2 hrnky strouhané mrkve
1 hrnek špaldové mouky
1/3 hrnku žitné mouky
1/2 hrnku oleje
2 lžíce medu
3 lžíce mletých vlašských ořechů nebo mandlí
1/2 hrnku mléka
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžičku skořice
2 lžíce rozinek
špetka soli
Oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme sníh.Žloutky rozmícháme s medem, skořicí, přidáme mléko, olej a kypřící prášek.Přidáme mrkev nastrouhanou na jemném struhadle, mouku, oříšky a rozinky. Opatrně vmícháme sníh z bílků.Do silikonové formy vlijeme těsto, které může být až těsně pod okraj.Pečeme na 180 °C 40 - 50 minut. Můžeme péci i déle. Chlebíček je lepší mít spíše vláčný a nechat zchřadnout do dalšího dne.
Nemáte-li silikonovou formu, použijte klasickou formu na srnčí hřbet, ale tu raději vymažte máslem či olejem a vysypte špaldovou či žitnou moukou.
Inspirovala jsem se knihou receptů Břicháč Tom, vylepšila jsem rozinkami v rumu, oříšky jsem jen podrtila a použila jsem silikonovou formu, která se nemusí vymazávat.
Tento chlebíček se stal ihned po upečení našim hitem, nádherně vláčný po mrkvi, voňavý po skořici a přitom je to zdravá alternativa ke sladké snídani či dopolední svačince.
Autor: sarkap (Šárka Procházková) | |
Datum vložení: 01.02.2017 20:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz