250 g hladké mouky
1,5 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva
150 g změklého mála
kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
3 velká vejce
150 ml mléka
šťáva ze dvou pomerančů (cca 90-100 ml)
140 g cukru krupice (nebo přiměřeně stevie )
tuk a mouka na formu
Na ozdobu :
2 PL pomerančové marmelády
(dál viz poznámka)
1 pomeranč - chemicky neošetřený
100 g cukru (nebo trochu stevie)
100 ml vody
Mouku se sodou (nebo s práškem do pečiva) prosejeme do mísy a vmícháme nastrouhanou pomerančovou kůru. Celá vejce ušleháme se změklým máslem a cukrem (nebo stevií) do pěny.Postupně přidáváme směs mouky se sodou a kůrou z pomeranče a pomalu přiléváme mléko a pomerančovou šťávu.Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme cca 50 minut na 170 stupňů v rozehřáté troubě. Zkoušíme špejlí, zda je těsto dobře propečené. Piškot necháme cca 10 minut chladnout na mřížce a pak vyklopíme.Nakrájíme mezitím pomeranč na plátky.V kastrůlku rozehřejeme marmeládu s pomerančovou šťávou se lžičkou vody a horkou hmotou potřeme povrch piškotu.V pánvi svaříme vodu s cukrem, zamícháme, přidáme plátky pomeranče a vaříme cca 25 minut, až plátky pomeranče zprůhlední. Vychladlé plátky pomeranče naaranžujeme na moučník a dáme do chladu.
Recept jsem našla v z Blesku pro ženy, jen jsem musela trochu improvizovat.
Neměla jsem doma žádnou takovou pomerančovou marmeládu, měla jsem doma jen 125 g kandovaného pomeranče -višně + citron a tak jsem ke kandovanému ovoci přilila trochu vody, šťávu z pomeranče a vše jsem rozvařila doměkka, měla jsem takovou náhražku za marmeládu.
V receptu - Blesku pro ženy se šlehají zvlášť žloutky a zvlášť bílky na sníh, ale ušlehala jsem vše najednou, jak jsem zvyklá u piškotových moučníků a výborné. Můžeme ale udělat i zvlášť.
Autor: Ivace64 (Ivana Černá) | |
Datum vložení: 11.02.2017 17:16 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz