Těsto:
1 kg malé dýně (hokaido)
150 g hladké mouky
150 g másla
150 g cukru krystal (nebo napůl s medem)
300 g mletých ořechů
50 ml mléka
1 kypřicí prášek do perníku
2 lžičky skořice
1 lžička mletého hřebíčku
3 vejce
1 špetka soli
Krém:
250 g měkkého tvarohu
1/2 kelímku smetany ke šlehání
1 balíček ztužovače šlehačky
30 g rozpuštěného másla
3 lžičky cukru moučka
Dále:
tuk na vymazání formy
Formu vymažeme tukem. Včas začneme nahřívat troubu na 160 °C. Dýni oloupeme, vydlabeme a nastrouháme na hrubo.Žloutky oddělíme a z bílků ušleháme tuhý sníh.
Do hnětací mísy dáme všechny ingredience na těsto, přidáme nastrouhanou dýni a promícháme v robotu. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme na 160°C cca 30 minut. Zda je koláč již upečený, vyzkoušíme špejlí, kterou zapíchneme do koláče a po vytažení musí být suchá. Pokud se těsto na špejli lepí, přidáme několik minut pečení navíc.Z uvedených ingrediencí uděláme krém. Vychladlý koláč krémem potřeme a povrch lehce posypeme skořicí. Uchováváme v lednici.
Dlouho jsem se odhodlávala vyzkoušet dýni ve sladké kuchyni, ale nebyl důvod se bát. Je to opravdu výborný koláč, který voní po perníku, skořici a hřebíčku. Zaručuji Vám, že si každé sousto budete vychutnávat.
Autor: Michaela.Koc (Michaela Kočárková) | |
Datum vložení: 22.02.2017 13:42 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz