Těsto:
500 g hladké mouky
3 žloutky
1 špetka soli
200 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
cca 200 ml mléka
1 lžička cukru
35 g čerstvého droždí
Náplň:
250 g tvarohu (v alobalu)
1 vejce
2 lžíce cukru
Na dokončení:
cukr na obalení
vanilkový cukr
250 g másla na zalití koláčků
Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Z mouky, špetky soli, žloutků, kvásku a tekuté smetany zaděláme pružné těsto, necháme ho pod folií v teple kynout, než zdvojnásobí objem - trvá to necelou hodinu.Vykynuté těsto postupně rozválíme na sílu asi 0,5 cm, rádýlkem rozkrájíme na čtverečky (asi 4x4 cm), které plníme pomocí dvou lžiček náplní. Náplň můžeme použít jakoukoliv, na toto množství je z jednoho tvarohu "akorát". Všechny suroviny na náplň smícháme. Troubu včas rozpálíme na 200 °C.Hotové koláčky rovnáme hustě vedle sebe na velký hluboký plech - je jich přesně na jeden takový plech.V průběhu plnění a motání koláčků dáme rozehřát do kastrůlku celé máslo. Hotové koláčky na plechu máslem zalijeme, teplotu trouby snížíme na 170 °C a pečeme dozlatova - asi 20-25 minut.Upečené koláčky ještě teplé obalujeme v cukru, můžeme přidat i vanilkový.
Já je většinou hned po zchladnutí dávám z větší části necukrované zamrazit, když je po nich sháňka, vysypu na plech, nechám chvíli projet v troubě a pak teprve ocukruji - jsou jak čerstvé.
Recept je po tetě, takový jsem tu nenašla.
Autor: hosta | |
Datum vložení: 12.04.2017 15:21 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz