42 g čerstvého droždí
100 g cukru krystal
150 ml mléka
500 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
250 g másla
250 g mascarpone
1 vejce
2 žloutky
1 lžička soli
1 lžíce vanilkového extraktu (nebo vanilkového cukru)
150 g rozinek
100 g mandlových lupínků
čokoládové pecičky
Na potření:
1 vejce
2 lžíce mléka
1 lžíce moučkového cukru
Droždí rozdrobíme v míse, zasypeme 2 lžícemi cukru krystal (odebrané z daného množství v receptu) a zalijeme teplým mlékem. Rozmícháme metličkou, aby se droždí rozpustilo a ještě vmícháme 2 lžíce hladké mouky (odebrané z daného množství v receptu) a promícháme znovu. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.Máslo rozpustíme buď na plotně nebo v mikrovlnce, aby bylo vlažné, ale ne horké (popř. necháme trochu zchladnout). Do másla zamícháme mascarpone a snažíme se tuto směs dobře rozmíchat, aby v ní nebyly hrudky. Přidáme 1 vejce a 2 žloutky a promícháme.Máslovo-mascarponovou směs přidáme k vzešlému kvásku a přidáváme zbytek surovin z receptu, kromě věcí na potření a čokoládových peciček (ty dáváme až po nakynutí, aby se v těstě nerozpustily). Do těsta přidáme i polovinu mandlí (druhá polovina přijde nahoru jako ozdoba).Vypracujeme hladké těsto (můžeme použít robota, domácí pekárnu na program Těsto nebo vypracovat rukama). Vypracované těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme na teplém místě kynout.Nakynuté těsto vybalíme z folie, opatrně zapracujeme čokoládové kousky a vytvarujeme kulatý bochánek, popř. můžeme uplést věnec ze 3 copů. Přemístíme do kulaté formy (dortové), či na plech, ale je vhodné udělat z alobalu okraje, neboť těsto je jemné a když ho necháme jen tak, na plechu trochu se rozteče do stran. Proto je vhodné zvolit dortovou formu, která jej udrží. Pokud volíme tvar věnce, je vhodné dát doprostřed vyhovující menší formu, aby i střed držel tvar.Necháme ještě 15 minut nakynout. Poté potřeme směsí z vajíčka, mléka a cukru a vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C.Pečeme asi 30 minut. Kontrolujeme špejlí, zda-li je propečený střed. Popřípadě necháme péci déle. Věnec se peče kratší dobu, na kulatý mazanec je potřeba více času.
![]() |
Autor: amarcha (Jitka .........) |
![]() |
Datum vložení: 16.04.2017 17:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady