2 vejce
80 g cukru moučka
100 g másla
130 g hladké mouky
hrst hrozinek
hrst kandovaného ovoce
rum
1/2 prášku do pečiva
citronová nebo pomerančová kůra
máslo/olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
čokoláda na vaření
máslo
Hrozinky přebereme, opereme a namočíme do rumu tak, aby byly ponořené.V míse utřeme na kousky nakrájené máslo, cukr a vajíčka. Přidáme mouku s práškem do pečiva, hrozinky včetně rumu a kandované ovoce.Všechno pořádně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy srnčího hřbetu.Dáme do trouby a pečeme cca 40-50 minut na 200-220 stupňů. Průběžně kontrolujeme a po 15 minutách formu otočíme, aby se všechno rovnoměrně propeklo. Délka pečení je jen orientační - viz poznámka.Že je srnčí hřbet upečený, poznáme podle toho, že od krajů odskočí a na párátku nezůstává mokré těsto.Vyklopíme z formy a necháme vychladnout.Do misky nad párou rozlámeme čokoládu na vaření a přidáme kousek másla. Za stálého míchání zahříváme, než se rozpustí a spojí v polevu.Srnčí hřbet nadvakrát polijeme čokoládovou polevou a necháme v chladu ztuhnout.Pokud nám zbyla čokoládová poleva z jiného dezertu, jen ji rozehřejeme na párou a podle množství případně můžeme přidat kousek tabulky čokolády na vaření nebo másla, pokud chceme polevu trochu zředit.
Originál receptu pochází z igurmetu, kde je uveden jako Biskupský chlebíček. Trochu jsem si ho upravila a ubrala cukru, protože i tak je to poměrně dost sladké díky kandovanému ovoci.
Je to zatím nejlepší srnčí hřbet, jaký jsem kdy jedla, proto jsem ho sem přidala - několik jich tu je, ale tento jsem tu nenašla.
Čokoládovou polevu lze použít čerstvou, já jsem použila zbytky z té, kterou jsem den předem polévala beránka - stačí ji jen rozehřát a pěkně se tak zužitkuje.
Při pečení se může stát, že hřbet uprostřed trochu praskne, ale to ničemu nevadí, když se vyklopí a posléze polije polevou, tenhle nedostatek nebude ani moc znát a při krájení to je naprosto v pohodě.
Délka pečení záleží na troubě, každá trouba peče jinak, já jsem měla troubu rozehřátou na nejvyšší stupeň z předchozího pečení jidášků, tak jsem ji pak jen trochu ztlumila.
Aktualizace 23.12.2017: Stupně a délka pečení opravdu záleží na troubě, dnes jsem pekla znovu a po 20 minutách na 200 stupňů jsem měla hřbet nahoře už pěkně tmavý, takže jsem ho přikryla alobalem a dopekla na 150 stupňů - opravdu je třeba to hlídat.
Autor: Johanka128 (Jana Michalenková) | |
Datum vložení: 18.04.2017 15:23 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz