Na rozkvas:
35 g pšeničného kvásku
160 g (ml) vody
80 g špaldové mouky
100 g hladké mouky
(smíchat, nechat zakryté 12 hodin kvasit v teple).
Dále:
1 vejce
50 g vody
80 g změklého másla
80 g cukru
2 vanilkové cukry
1 větší špetka soli
citrónová kůra
320-340 g hladké mouky (podle potřeby)
1 hrst rozinek
K rozkvašenému kvásku přidáme ostatní suroviny, umícháme těsto a necháme asi 2-2,5 hodiny kynout v teple.Pak ho na pomoučeném stole popřekládáme a vytvarujeme kulatý bochník, který dáme kynout spojem dolů do pečicí fólií vyloženého velkého cedníku nebo mísy.Po vykynutí chytneme fólii za okraje a i s mazancem přeneseme na plech a tam uložíme stejně, jako ležel v cedníku (na fólii, spojem dolů).Opatrně ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a nařízneme.Pečeme ve vyhřáté troubě (vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, ihned teplotu zmírníme na 170-180 °C a upečeme – asi 30-35 minut, vyzkoušíme špejlí).
Pokud by mazanec začal brzo hodně hnědnout, teplotu ještě o něco snížíme a tak i dopečeme.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 26.04.2017 11:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz