Těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g másla
2 žloutky
80 g cukru moučka
250 ml mléka
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
1 polévková lžíce cukru krupice
Tvarohová náplň (nebo jiná):
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
150 g cukru moučka
Na povrch:
mandle nebo drobenka (možno vynechat)
Mléko musí mít minimálně pokojovou teplotu, nejlépe však, aby bylo teplejší. Přidáme do něj lžíci krupicového cukru, rozmícháme, přidáme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.Do mísy navážíme 500 g polohrubé mouky, přidáme cukr moučku, žloutky (bílky dáme stranou), změklé máslo a jako poslední přidáme vzešlý kvásek. Já rovnou rukou všechny ingredience smíchám a následně hnětu. Těsto by nakonec mělo být nelepivé, vláčné. Decentně zasypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na 60 minut kynout na teplé místo.Mezitím připravíme náplň smícháním tvarohu s vejcem a cukrem.Poté těsto vyjmeme z mísy, dáme na vál a prohněteme.Postupně odebíráme z těsta bochánky, které rozválíme a sklenicí vykrajujeme kolečka.Dnem sklenice do těsta uděláme důlek, dáváme na plech vyložený papírem na pečení, prstem ještě pro jistotu prohloubíme důlek a hned můžeme dávat tvarohovou náplň (nebo jsem v tomto receptu použila povidla, není od věci použít i makovou, ořechovou, jablka - dle chuti).Můžeme zasypat na jemno krájenými mandlemi nebo drobenkou (není nutné).Troubu zapneme na cca 170-180 °C a dokud se nerozehřeje, necháváme koláčky na plechu kynout.Následně potřeme zbývajícím bílkem (zbyl nám při dělání těsta) a dáme péct na cca 20 minut, dokud nebudou okraje koláčků zlatavé (viz. foto).
Na zasypání můžeme požít mandle, drobenku.
Autor: Ala_Mal (Alena Vlčková) | |
Datum vložení: 05.05.2017 08:02 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz