Těsto:
2,5 hrnku polohrubé mouky
1,25 hrnku mléka
6 lžic másla
21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
1 špetka soli
3 lžíce cukru
2 žloutky
Ovoce:
jahody (nebo jiné ovoce)
Drobenka:
1 hrnek hrubé mouky
0,5 hrnku cukru
4-5 lžic másla
Dále:
tuk na vymazání plechu
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rozdrobené droždí, rozpuštěný vlahý tuk, postupně přidáváme mléko a mouku smíchanou se solí. Vypracujeme (ručně nebo šlehačem) řídké těsto, které necháme asi hodinu kynout.Připravíme a opláchneme jahody či jiné ovoce.Přichystáme i drobenku - v míse prsty smícháme mouku s cukrem a máslem.Po vykynutí těsto nalijeme na vyšší plech vymazaný tukem, roztáhneme jej rukama potřenýma olejem, poklademe jahodami a posypeme drobenkou.Necháme chvilku kynout a pak upečeme v předehřáté troubě na 180–190 °C po dobu asi 30–35 minut.
Udělejte si jahodový, ten je výborný. Třešně nejsou tak šťavnaté, tak pokud budete dělat, dejte jich více, než jsem dala já.
Máme rádi u koláčů vyšší těsto, pokud jste pravý opak, tak nic pro vás...
Autor: janaka | |
Datum vložení: 15.06.2009 21:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz