Křehké těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
50 g krupicového cukru
1 vejce
Náplň:
200 g rozinek,
100 ml whiskey
250 g přírodního krupicového cukru
1,5 kg jablek
kousek másla
1 svitek skořice
1 vejce
trochu mléka
V robotu promícháme mouku a máslo. Přidáme cukr, 2 vejce a prošleháme, aby se vše spojilo. Vyklopíme, vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do fólie a dáme odpočinout do chladu.Rozinky povaříme spolu s polovinou whisky. Vmícháme lžičku cukru, odstavíme a dáme stranou.Oloupaná jablka nakrájíme na měsíčky a v rozpuštěném másle je s polovinou cukru, skořicí a zbytkem whisky povaříme 3-4 minuty, pak vsypeme do cedníku, aby vykapala přebytečná šťáva.Šťávu pak smícháme s rozšlehaným vejcem a mlékem. Tuto směs použijeme k potírání koláče.Troubu předehřejeme na 160°C.Koláčovou formu o průměru 28 cm vyložíme vyváleným těstem. Dno propícháme vidličkou a předpékáme asi 10 minut. Pak korpus potřeme směsí vejce a šťávy z jablek a vrátíme opět na 5 minut do trouby.Necháme vychladnout, naplníme jablky a okapanými rozinkami i se sirupem.Posypeme zbytkem cukru. Teplotu zvýšíme na 180°C a pečeme 20 minut, až vršek moučníku zezlátne. Podáváme se šlehačkou s whisky a rozinkami.
Autor: evosheek (Ivo) | |
Datum vložení: 28.05.2017 10:02 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz