Těsto:
75 g másla
1 žloutek
50 g moučkového cukru
150 g hladké celozrnné špaldové mouky (lze použít i klasickou bílou)
Krém:
1 pomeranč (ideálně bio)
100 g cukru moučka
50 g másla
50 g kvalitní hořké čokolády
1 vrchovatá lžička kakaa holandského typu
2 vejce
Na drink:
1 panák Cinzano Rosso
150 ml jablečného cideru
plátky pomeranče
Začněte přípravou těsta, které se v lednici krásně odleží do té doby, než vytvoříte krém. Smíchejte žloutky s cukrem a rozpuštěným máslem a postupně zapracujte také mouku. Ideální je pracovat s těstem v ruce, jejíž teplo pomůže, aby se ingredience krásně spojily. Hotové těsto dejte do lednice na hodinku odpočinout.Nápad na krém vychází z klasiky zvané „lemon curd“, což je citronový krém se šlehanými žloutky. Jak z názvu vyplývá, tato verze je obměněná o pomeranč a vylepšená hořkou čokoládou.Pomeranč dobře omyjte, a pokud nemáte kvalitu bio, několikrát ho spařte vroucí vodou, aby se zbavil nechtěné chemie. Jeho kůru poté nastrouhejte (jen oranžovou část) a dužinu vymačkejte. Šťávu i kůru přemístěte do hrnce nad vodní lázní (nebo do mlékovaru) a přidejte také moučkový cukr, na kostky nakrájené máslo a nalámanou čokoládu. Prohřejte, dokud se máslo i čokoláda nerozpustí. Poté vmíchejte ještě lžičku kakaa, promíchejte a odstavte. Přidejte dvě vejce, vraťte na sporák a metličkou míchejte, aby se krém nesrazil. Takto vařte 10 minut. Nemusíte míchat ustavičně po celou dobu, ale určitě to udělejte alespoň jednou nebo dvakrát do minuty, aby se nesrazil. Po deseti minutách vaření odstavte a nechte za občasného promíchání vychladnout.Odpočaté těsto rozdělte na 10 stejně velkých částí a každou z nich natlapkejte do vymazané košíkové formičky. O válení těsta se nesnažte, je velmi křehké a stejně by vám nedrželo pohromadě – metoda tlapkání je pro tento recept naprosto dostačující. Dno propíchněte na několika místech vidličkou, aby při pečení unikala pára. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10–15 minut do zlatova.Vychladlé formičky opatrně vyklepněte a naplňte pomocí zdobícího sáčku studeným krémem. Můžete ozdobit ještě kouskem pomeranče či strouhané kůry. Dospělí si mohou jako doplněk ještě namíchat červené Cinzano s vychlazeným ciderem a několika plátky pomeranče
Ač je soupis ingrediencí delší, nenechte se tím odradit, dezert není zdaleka tak náročný, jak vypadá.
Tento a další recepty (nejen) pro děti najdete na http://www.mamavkuchyni.cz.
Autor: Mama v kuchyni (Barbora Charvátová) | |
Datum vložení: 31.05.2017 17:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz