Těsto:
100 g hladké mouky
100 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
40 g moučkového cukru
1 vrchovatá lžička kakaa
špetka soli
1 žloutek
90 g vychlazeného másla
1 lžíce hodně studené vody
Náplň:
250 ml smetany ke šlehání
200 g kvalitní hořké čokolády
asi 300 g zralých třešní
1 vrchovatá lžíce krystalového cukru
Na ozdobu:
2 lžíce mletých mandlí
lístky máty
Den předem smetanu nalijeme do kastrůlku, přivedeme k varu, odstavíme a vsypeme nalámanou čokoládu. Mícháme, až se čokoláda úplně rozpustí, pak necháme vychladnout a uložíme na noc do lednice.Druhý den uděláme těsto: smícháme obě mouky s cukrem, špetkou soli a kakaem, přidáme žloutek a na hrubé slzy nastrouhané ztuhlé máslo.
Prsty tvoříme drobenku, pak přidáme lžíci ledové vody a vypracujeme těsto.
Pracujeme rychle, abychom těsto rukama příliš neohřáli.
Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do lednice.Odpočinuté těsto vyválíme, vyložíme s ním obdélníkovou formu o rozměrech 11 x 35 cm a formu s těstem dáme na 15 minut do lednice.
Pak formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 20 minut.
Pečené necháme vychladnout.Odleželou ztuhlou čokoládovou smetanu šleháme šlehačem, až zesvětlá a nabyde.
Pak náplň natřeme na pečený korpus, posypeme mletými mandlemi a dáme do chladu.Třešně vypeckujeme a spolu s cukrem nasypeme do pánve se silným dnem. Zahříváme tak dlouho, až cukr s třešňovou šťávou zkaramelizuje a zhoustne. Třešně nemícháme vařečkou, aby se nám moc nerozpadly, spíš jen lehce pohybujeme pánví, aby se šťáva nepřichytila.
Hotové necháme vychladnout.
Před podáváním karamelizované třešně navrstvíme na koláč a dozdobíme čerstvými lístky máty.
Recept jsem našla tady: Pěkně vypečený blog, ale hodně jsem si ho upravila podle svého :o)
Autor: Angel 666 (Jitka K.) | |
Datum vložení: 15.06.2017 23:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz