100 g vody
100 g mléka
40 g másla
30 g cukru
vanilkový cukr
2 vejce
strouhaná citronová kůra
1 lžíce rumu
420 g hladké mouky
150 g rozinek
21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
1 špetka soli
Na obalení:
cukr písek
Aspoň 2 hodiny předem do vody, (mimo recept) namočíme rozinky.Zvlášť ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme řidší, lepkavé těsto, které necháme asi hodinu kynout.V menšim hrnci rozehřejeme olej tak, aby se v něm malinký kousek těsta, vhozený na zkoušku, smažil, ale zároveň ne tak moc, aby se olej nepřepaloval.Na lehce omoučenou desku vykrajujeme lžící malé kousky těsta (v oleji hodně nabydou). Omoučenými prsty hromádku sebereme a vložíme do rozpáleného oleje. Smažíme vždy několik koblížků najednou, pokud se během smažení neotočí samy, pomůžeme jim vidličkou.Není třeba těsto nějak formovat do kulata, smažením se z těch vložených patvarů vykouzlí většinou docela pravidelné kuličky.Usmažené fritole pokládáme na papírový ubrousek, po odsátí tuku obalujeme v cukru.
Viděla jsem dokument o Benátkách v období karnevalu, kde si lidé na ulici pochutnávali na kynuté, smažené sladkosti – fritole. Zkusila jsem recept najít, doporučením pomohla kamarádka a tak jsme, aniž bychom z domu vytáhli paty, mohli ochutnat sladkou specialitu z Benátek.
Recept je, oproti původnímu, trochu upravený. Zároveň mají fritole jiný tvar než ty z dokumentu, které vypadaly jako menší donuty.
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 18.06.2017 10:33 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz