Těsto:
250 g hladké mouky
100 g panely (nebo klasického cukru)
lžička prášku do pečení bez fosfátů
100 g nasekané bílé čokolády
1 hrnek nakrájených jahod
vanilkové aroma dle chuti (já dávám 3-5 kapek)
špetka soli
200 g zakysané smetany
100 ml rostlinného mléka (lze i kravského)
80 g másla (rozpustit a nechat trochu zchladnout)
Krém:
1 vanilkový puding
250 ml mléka (rostlinného nebo kravského)
panela dle chuti - v mixéru připravím na prášek
1 lžíce másla, nebo kokosového tuku
2-3 kapky vanilkového aroma
potravinářské barvivo (červené/růžové) - není nutné
Jahody hned na začátku nakrájejte a jen lehce promíchejte s trochou hladké mouky a dejte zatím stranou, aby během míchání ostatních ingrediencí neskončily v těstě jako džem ;-) . V dalším kroku rozpustím máslo a nechám ho stranou vychladnout. Poté smíchám ostatní suché a v druhé míse mokré ingredience.Jakmile je máslo vlažné/zchladlé, naliji ho k mokrým ingrediencím a ty promíchám společně se suchými ingrediencemi. Až poté opatrně vmíchám jahody obalené v mouce.Do pečící formy na muffiny si připravím papírové košíčky. Doporučuji plnit košíčky cca 0,5 cm pod okraj. Muffiny dáme péct do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 25 minut.Na krém uvařím hustý vanilkový puding, kdy na 250 ml mléka přidám 1 sáček pudingu. Doporučuji osladit ihned tuto směs. Panela / cukr se lépe rozpustí než až potom ve zchladlém pudingu. Ještě ve vlažném pudingu necháme rozpustit máslo nebo kokosový tuk a necháme vychladnout. Po vychladnutí smícháme puding se zakysanou smetanou, vanilkovým aroma, případně obarvíme potravinářským barvivem a dosladíme dle chuti.
A zdobení se meze nekladou ;-)
K přípravě vláčných muffinů a cupcaků patří pravidla, která jsou jednoduchá a pro přípravu pohodlná. Určitě se nezalekněte nějakých příkazů či směrování... ostatně každé pečení má svá pravidla pro ten nejlepší výsledek. Ze zkušeností mohu říct, že se jejich dodržování opravdu na chuti a vláčnosti výsledných muffinů či cupcaků vyplatí :-)
1) Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Zejména tedy vejce a mléko se snažím vyndat alespoň 30 minut před přípravou z lednice.
2) Ingredience připravujeme ve dvou mísách. Zvlášť suché a zvlášť mokré ingredience.
3) Nedoporučuje se používat mixér. Těsto by se mělo promíchávat jen lžící nebo vidličkou, případně mokré ingredience lehce prošlehat metlou (ale ani to není opravdu nutné).
Autor: Veryyy (Veronika Brnková) | |
Datum vložení: 30.06.2017 16:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz