480 g špaldové mouky
100 g hnědého cukru
200 g másla
3 žloutky
35 g droždí (1 balení)
1/4 litru mléka
špetka soli
hrst rozinek
hrst mandlí
hrst brusinek
1 vanilkový lusk
citrónová kůra z chemicky neošetřeného citronu
trochu kvalitního tmavého rumu
Předehřejeme troubu na 190 stupňů. Z trochy vlahého mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. Rozinky namočíme do rumu a necháme je v něm chvíli nasáknout. V míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. K nim přidáme citrónovou kůru, rozinky i s rumem, sůl, nadrobno nasekané ořechy a brusinky. Je dobré je nasekat na menší kousky, aby vám nekomplikovali práci při pletení vánočky. Na závěr přidáme semínka z vanilkového lusku, nalijeme zbytek vlahého mléka a kvásek. Směs opatrně promícháme. Do této směsi postupně prosejeme 400 g špaldové mouky. Vařečkou vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě.Vykynuté těsto přesuneme na pomoučněný vál, použijeme zbývajících 80 g mouky na vypracování těsta. To by mělo být vláčné, ale nemělo by se lepit, eventuelně přidáme mouku. Vypracované těsto rozdělíme na dvě části (2 vánočky). Každou část rozdělíme na 9 kousků. Základní patro vánočky vypracujeme ze 4 částí tak, že kousky rozválíme na stejně dlouhé válečky a ty zapleteme dohromady. Nezapomeňte je vázat pevně, aby vám vánočka držela pohromadě. Druhé patro upleteme ze 3 kusů těsta a vrchní patro ze 2 kusů. Takto postup opakujeme i u druhé vánočky.Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme prvních 15 minut při 190 stupních v troubě. Poté teplotu snížíme na 170 stupňů a vánočky dopečeme. Trvá to přibližně půl hodiny. Pokud nám mají tendenci hnědnout, překryjeme je alobalem. Na závěr otestujeme hotové těsto špejlí.
Autor: Mar.Tina | |
Datum vložení: 05.07.2017 20:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz