TopRecepty.cz

Koláč s rebarborou a nektarinkami


Koláč s rebarborou a nektarinkami

Suroviny

500 g rebarbory
700 g (cca 12 kusů)
250 g tuku
7 vajec
300 g ovocného cukru (fruktóza)
30 g umělého sladidla (nebo 350 g cukru krupice)
6 mletých hřebíčků
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
60 g Solamylu
200 ml smetany
kůra z 1/2 citronu
šťáva z 1/2 malého citronu
tuk (na vymazání plechu)
kokos nebo mouka (na vysypání plechu)

Postup

Na kousky nakrájenou rebarboru dáme do misky a promícháme se 60 g fruktózy (nebo 100 g cukru krupice) a mletým hřebíčkem a necháme v chladu „marinovat“ asi 50 min. Nektarinky rovněž nakrájíme na kostičky, pokapeme citronovou šťávou a odložíme do chladu.Tuk ušleháme do pěny s 200 g fruktózy a 30 g diacukru Clara (nebo 250 g cukru krupice), postupně zašleháváme 4 celá vejce.Mouku smícháme s práškem do pečiva a Solamylem, citronovou kůrou a opatrně vmícháme do směsi. Těsto rozetřeme na vymazaný vysypaný plech (stačí s nízkým okrajem) a na těsto poklademe kousky rebarbory a nektarinek (nejprve necháme přebytečnou šťávu vykapat, scedit).3 zbylá vejce rozdělíme na žloutek a bílek. 3 žloutky rozšleháme se smetanou a polijeme povrch těsta s ovocem. Upečeme koláč v předehřáté troubě na 20 °C asi 35 min.Ze zbylých 3 bílků ušleháme sníh se zbytkem cukru, přidáme citronovou šťávu.Zhruba po těch 35 minutách plech velmi opatrně vyndáme a pokryjeme jej sněhovými kopečky, které vykrajujeme třeba lžičkou. Opatrně vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 7 minut do zrůžovění.Uvádím záměrně i diacukr, aby mohli i diabetici – jinak ovocný cukr - fruktóza je celkově zdravější pro všechny.Recept vznikl díky nutnosti okamžitě likvidovat nektarinky a rebarboru. Inspirací byl pro mě koláč z broskví a rebarbory např. na www.expresskuchařka.cz a jiné

Poznámka

Mně se sníh nepovedl „díky zatoulanému kousíčku žloutku“, proto fotka úplně neodpovídá popisu, ale měly by být znatelné takové sněhové čepičky (něco jako bezé), i když já mám jen polotuhý sníh, přesto to chutná velmi dobře.

autor Autor: spagetka
Datum vložení Datum vložení: 21.06.2009 17:53

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz