1/4 l mléka
1 kostka droždí
1 balíček vanilkového cukru
3 vejce
80 g cukru
500 g hladké mouky
100 g másla
1/2 citronu
1 špetka soli
50 g tuku na vymazání
Nádivka :
250 g tvarohu
3 lžíce mléka
50 g cukru moučka
1 vejce
1/2 citronu
1 balíček vanilkového cukru
50 g másla
Necelý čtvrtlitr mléka ohřejeme tak, aby bylo mléko vlahé. Z poloviny mléka, droždí, lžíce cukru a asi dvou lžic mouky připravíme řídký kvásek, který necháme vykynout.Máslo rozpustíme. Asi z poloviny omytého citronu nastrouháme kůru. Žloutky oddělíme od bílků, bílky ponecháme na potření koláčů a žloutky rozkvedláme ve druhé polovině mléka. Do mléka také přilijeme rozpuštěné, ale ne horké máslo a vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.Mouku prosejeme s cukrem a solí, přilijeme vykynutý kvásek a směs mléka, tuku a žloutků. Vypracujeme vláčné těsto. Nemělo by lepit. Správně vypracované těsto se "nechytá" mísy ani vařečky. Těsto poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout.Mezitím připravíme nádivku podle receptu Tvarohová nádivka na koláče. Nádivku lze vylepšit rozinkami. Koláče můžeme samozřejmě plnit i nádivkami jinými, vhodná je např. Povidlová nádivka na koláč.Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučněném válu váleček, ten rozdělíme na stejné kousky. Každý kousek zakulatíme a položíme na vymazaný plech, nebo plech opatřený pečícím papírem. Do každého bochánku vytlačíme střed, do kterého dáme nádivku. Doporučuji udělat si raneček z kousku čistého hadříku, naplněný moukou. Tímto ranečkem lze krásně vytlačit střed do každého koláče. Vzniklé úzké okraje koláčů potřeme rozšlehaným bílkem.Připravené naplněné koláče necháme na plechu ještě chvíli kynout. Potom je dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut.
Upečené české tvarohové koláče ještě posypeme moučkovým cukrem. Můžeme podávat čerstvě upečené nebo vychladlé.
Autor: MiskaM (Monika Červencová) | |
Datum vložení: 28.07.2017 01:47 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz