Těsto:
3 hrnky hladké mouky
3 lžíce cukru
3/4 Hery nebo jiného tuku
1 vejce
5 lžic mléka
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
(nebo 1 lžičku jedlé sody)
špetku soli
Nápln:
400 ml mléka
1 pudinkový prášek (vanilkový, karamelový, mandlový,...)
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
5 středních hrušek
200 ml vody
1-2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
hrstka rozinek
hrstka sekaných ořechů
Na vál nasypeme mouku, kterou smícháme s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, pak přidáme změklou Heru, mléko, a vypracujeme hladké těsto. To pak uložíme přibližně na půl hodiny do ledničky.Mezitím připravíme náplň: Hrušky očistíme, nakrájíme na kostičky a vložíme do vody spolu se skořicí, hřebíčkem, cukrem a vanilkovým cukrem. Promícháme, přivedeme k varu a necháme dusit, dokud hrušky trochu nezměknou (přibližně 15 minut).Pudinkový prášek a lžíci mouky rozmícháme s trochou mléka, vlijeme do zbytku horkého mléka, smíchaného s máslem a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté odstavíme.Dále tento hustý pudink přidáme do hrušek, které nám zatím změkly, spolu s rozinkami, sekanými ořechy a důkladně vše promícháme.Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na dva díly: první rozválíme na plech vyložený pečicím papírem, nalijeme na něj hruškovou náplň a rovnoměrně rozetřeme. Poté rozválíme i druhý díl těsta, a položíme ho nahoru. (Jako obměnu, místo plátu těsta na povrchu náplně, můžeme vytvořit třeba mřížky, které dají tomuto koláči zajímavější vzhled).Takto připravený koláč vložíme do trouby rozpálené tak na 200°C a pečeme přibližně 30-35 minut.
Koláč je nejlepší až na druhý den, když se trochu rozleží, ale i čerstvě vyndaný z trouby je výborný a neodolatelný :) .
Pokud budete dělat mřížky, těsta stačí méně a pro dospělé lze náplň dochutit rumem.
Autor: Ilacek | |
Datum vložení: 17.08.2017 14:12 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz