TopRecepty.cz

Šnek z kynutého těsta s jablečnou náplní


Šnek z kynutého těsta s jablečnou náplní

Suroviny

30 g čerstvého droždí (cca 3/4)
80 g rozehřátého másla
180-200 ml mléka (podle savosti mouky)
1 vejce a žloutek na potření
400-450 g hladké mouky
50 g cukru krupice
sůl
mandle - nemusí být

Náplň:
5 větších jablek
citronová šťáva
1 PL skořice
vanilkový cukr
cukr

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C.
Do misky nebo většího hrnku dáme 100 ml vlažného mléka, rozdrobíme droždí, přidáme 1 ČL cukru, 1 PL mouky, promícháme vidličkou na kašičku a necháme vzejít kvásek.Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do hrnce. Přidáme citronovou šťávu. Hrnec dáme na plotýnku a mícháme, dokud nevznikne husté pyré. Přidáme skořici, oba cukry a pyré promícháme. Kdo má rád, může přidat také trochu rumu nebo rozinky.V míse smícháme mouku, cukr, sůl, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 40 minut kynout. Na vypracování těsta můžeme použít robot nebo domácí pekárnu.
Z těsta vyválíme obdélníkový plát, který rádýlkem nakrájíme na 3-4 stejně široké pruhy (cca 12 cm).
Na každý pruh dáme ke kraji jablečné pyré a zavineme jako štrůdl.Formu vymažeme máslem. Záviny od středu formy postupně stáčíme a "navazujeme" do tvaru šneka, dokud se forma nezaplní. Formu zakryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut odpočívat.
Šnek potřeme žloutkem, posypeme mandlemi, formu vložíme do trouby a pečeme cca 30-40 minut.
Moučník posypeme cukrem nebo ho můžeme polít citronovou (rumovou) polevou.

Poznámka

Kdo se nechce s kynutým těstem dělat, může použít rychlejší variantu s listovým těstem.

autor Autor: radiator (Míla)
Datum vložení Datum vložení: 18.08.2017 12:07

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz