Korpus:
75 g másla
75 g hořké čokolády
50 g moučkového cukru
2 vejce
60 g hladké mouky
hrst sekaných ořechů
Náplň:
500 g tvarohu z vaničky
500 ml dýňového pyré
3 vejce
3 lžíce hnědého cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce mleté skořice
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce hladké mouky
Dále:
200 ml zakysané smetany
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce zavařeniny (použila jsem rybízový rosol)
2 lžíce vody
Dýňové pyré můžeme připravit předem. Dýni (hokaido) omyjeme, překrojíme, vydlabeme semeník a nakrájenou na kousky vaříme na páře (v kastrole na knedlíkovém pařáčku) asi půl hodiny. Zchladlou rozmixujeme s trochou smetany na vaření a uschováme v lednici (pokud máte pyré více, než je potřebné množství na koláč, můžete ze zbytku uvařit polévku). Dýni můžete použít i muškátovou nebo máslovou - tu nezapomeňte oloupat.Při připravě korpusu rozpustíme v misce ve vodní lázni máslo a čokoládu. Necháme trochu vychladnout a do směsi zamícháme vejce a cukr. Za stálého míchání přisypáváme mouku a ořechy, mícháme asi minutu, dokud se všechny suroviny pořádně nepromísí. Těsto dáme do dortové formy o průměru 26 cm a pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 180 (u horkovzdušné trouby 160) st.C. Troubu nevypínáme, náplň se dává na horký upečený základ.Žloutky a bílky na náplň oddělíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vanilkový cukr a skořici, promícháme s tvarohem a dýňovým pyré, citronovou šťávou a moukou. Nakonec lehce - bez šlehání - vmícháme sníh z bílků.Náplň rozetřeme na předpečený korpus a pečeme při stejné teplotě 15 minut. Pak teplotu snížíme na 120 (110) st.C. a pečeme cca 50 minut. Mezitím vidličkou v misce prošleháme zakysanou smetanu s cukrem, na upečenou náplň rozetřeme a vrátíme na dalších 15 minut do trouby.V kastrůlku rozvaříme marmeládu s troškou vody a horký z trouby vytažený koláč opatrně potřeme.
Necháme zchladnout - nejlépe do dalšího dne.
Autor: hosta | |
Datum vložení: 03.09.2017 11:42 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz