600 g polohrubé mouky
30 g droždí
95 g krupicového cukru
1,5 sáčku vanilkového cukru
300 ml mléka
150 g rozpuštěného másla
4 žloutky
1 špetka soli
75 g rozinek namočených v rumu
75 g mandlových lupínků (nebo nahrubo posekaných loupaných mandlí)
kůra z citronu
vejce na potření
rum na potření (nemusí být)
Nejdříve si připravíme kvásek. Kvasnice rozmícháme se lžící cukru, až se rozpustí, zalijeme ohřátým mlékem (asi 100 ml), zaprášíme lžící mouky a necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.Mouku smícháme v míse se cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a zbytkem mléka. Přidáme žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Poté vmícháme rozinky namočené v rumu (kdo má rád, může do těsta přidat nahrubo sekané mandle) a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.Po nakynutí rozdělíme těsto na 2 bochníky. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem, navrchu je lehce nakrojíme do kříže, potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky nebo nahrubo posekanými mandlemi a pečeme asi 30 minut při 170 °C. Po vyndání z trouby můžeme ještě horké pomašlovat rumem pro lepší chuť a vůni.
Těsto na 2 bochníky.
Autor: Ivana K. (Ivana Koukola) | |
Datum vložení: 13.09.2017 08:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz