750 ml polohrubé mouky
prášek do pečiva
4 větší vejce
300 ml cukru písek (jemný krystal)
vanilkový cukr
strouhaná citronová kůra
230-250 ml oleje
300 ml mléka (a trochu navíc, na zředění kakaového těsta)
2 lžíce kakaa
Na vymazání a vysypání:
rozpuštěné sádlo
hrubá mouka
Vejce ušleháme s oběma cukry do pěny a při pomalejších obrátkách vmícháme střídavě mouku s práškem do pečiva, citronovou kůrou a mléko s olejem.Asi třetinu těsta v menší misce obarvíme kakaem - bude třeba přidat pár lžic mléka, aby tmavé těsto nebylo příliš husté.Větší část světlého těsta vlijeme do formy, na něj vlijeme tmavé těsto a zakryjeme těstem světlým.Upečeme v troubě při 160-165°C/cca 45-50 minut - vyzkoušíme špejlí, zda je upečeno.
Těsto je určeno pro veliké bábovkové formy. Babička do tmavého těsta někdy dávala i trochu strouhané čokolády. Bábovka je nadýchaná a velice voňavá.
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 27.09.2017 15:15 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz