TopRecepty.cz

Tvarohové a povidlové kynuté koláčky


Tvarohové a povidlové kynuté koláčky

Suroviny

Těsto:
600 g hladké mouky
30 g droždí
120 g třtinového cukru
350 ml ohřátého mléka
100 g másla
3-4 žloutky (dle velikosti vajíček)
špetka lžičky soli
citronová kůra
vejce na potření
Tvarohová náplň:
2 tvarohy v kostce
3-4 lžíce třtinového cukru
1 vejce
citronová kůra
citronová šťáva
1 lžíce rumu
2 lžíce vanilkového pudinku
Povidlová náplň:
1 sklenice povidel
2-3 lžíce rumu
1/3 balení perníku na strouhání
Drobenka:
polohrubá mouka
třtinový cukr
máslo
(vše ve stejném poměru, cca 100-150 g)

Postup

Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme lžičkou cukru a mícháme, než se rozpustí. Pak zalijeme cca 10 lžícemi teplého mléka, zasypeme lžící mouky a dáme na 10-15 min na teplé místo vzejít kvásek.Mezitím v míse smícháme zbylou mouku, cukr, mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.V mezičase přípravíme náplně a drobenku:
1) tvarohová náplň: tvarohy v kostce smícháme s třtinovým cukrem, vejcem, citronovou kůrou a šťávou, rumem a vanilkovým pudinkem (pokud bude hmota příliš tuhá, můžeme přidat trochu mléka, ale je lepší hustší, aby při pečení nevytékala z koláčků).
2) povidlová náplň: sklenici povidel smícháme s rumem (jak kdo má rád) a zhruba 1/3 balení perníku na strouhání, který si nastrouháme na co nejjemnějším struhadle (opět by náplň měla být spíše hustší - podobné konzistence jako tvaroh).
3) drobenka: smícháme polohrubou mouku, třtinový cukr a máslo.Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny, z každé vytvarujeme cca 16-17 kuliček a v dostatečné vzdálenosti je klademe plech vyložený pečícím papírem (dávám jich 12 na jeden větší plech). Dnem skleničky o průměru cca 4-5 cm každou kuličku zploštíme, aby se vytvořily okraje koláčků a ty potřete rozšlehaným vajíčkem. Vnitřek koláčků pak plníme buď tvarohem nebo povidly, případně oběma náplněmi - dospodu koláčků dáme tvaroh a do středu lžičku povidel a nakonec zasypeme drobenkou. Pečeme cca 15-18 min při 150-170°C dozlatova.

Poznámka

Kdo nepoužívá třtinový cukr, může ho samozřejmě nahradit obyčejným krupicovým.

autor Autor: Ivana K. (Ivana Koukola)
Datum vložení Datum vložení: 10.11.2017 09:53

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz