330 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
60 g másla
90 g cukru krupice
2 žloutky (+ 1 vejce na potření )
170 ml mléka
špetka soli
½ balíčku sušeného droždí
kůra z 1/2 citronu
hrst rozinek
hrst nasekaných ořechů
1 vanilkový cukr
3 lžíce rumu
Do mísy nasypte všechny suché ingredience kromě droždí a promíchejte.Doprostřed udělejte důlek, do něj vlijte teplé mléko a nasypte droždí. Nechte 10 minut odstát.Přidejte zbylé suroviny a vypracujte hladké, pružné těsto. Na konci hnětení těsto vyklopte na pomoučenou plochu a ještě chvíli ho propracujte rukama.Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte utěrkou a na teplém místě nechte 2 hodiny kynout.Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 8 stejných dílů. Jeden z těchto dílů ještě rozdělte napůl.Ze 4 dílů vyválejte stejné válečky a upleťte cop ze 4 pramenů. Ten umístěte na pečicím papírem vyložený plech.Z dalších 3 dílů upleťte klasický cop a ten položte na základnu.2 nejmenší díly zamotejte dokola a položte na vrch vánočky.Vánočku zpevněte špejlemi a nechte ještě 30 minut kynout. Poté ji potřete vejcem a můžete ji ještě posypat ořechy.Vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Po 10 minutách pečení snižte teplotu na 150 °C a pečte přibližně 35 minut nebo dokud vánočka není hotová.Hotovou vánočku nechte lehce vychladnout a než úplně vystydne, vyjměte špejle.
Autor: Babicciny recepty | |
Datum vložení: 12.11.2017 23:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz