2 kg dobře odleželých vyzrálých kdoulí
200 g krystalového cukru
50 g hrozinek
50 g posekaných vlašských ořechů
2 g kyseliny citronové
1 lžička mleté skořice
olej na potření plechu
Kdoule omyjeme, očistíme je nejlépe pomocí kartáčku. Nakrájíme na čtvrtky, oloupeme a zbavíme
jádřinců. Dužinu nakrájíme na menší kousky a použijeme na kompot.Slupky použijeme na výrobu sýra. Dáme je do širšího kastrolu, podlijeme vodou do výšky cca 2 cm, přidáme cukr, kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody a vaříme pod pokličkou do změknutí. Ke konci přidáme skořici a necháme vychladnout.Mezitím uvaříme ve vodě hrozinky.Uvařené vychladlé slupky rozmixujeme.Hmotu rozetřeme na jemně olejem vymaštěný plech, posypeme posekanými ořechy a uvařenými hrozinkam, které opatrně vtlačíme do hmoty.Plech vložíme do teplé trouby a nebo uložíme na teplý radiátor a necháme oschnout. Pak pokrájíme na kousky.Hmotu je možné použít jako přesnídávku.
Kdoule je ovoce s léčivými účinky. Obsahuje 10% cukru, pektin, kyseliny, třísloviny, silice, vitamín C, draslík, fosfor, hořčík, vápník, měď, železo atd.
Při výrobě tohoto sýra se využívají slupky kdoulí, jinak odpad, který vzniká při výrobě kdoulového kompotu. Dobře vyzrálé kdoule mají žlutou barvu a jemnou vůni.
Po natrhání necháme kdoule ještě několik dní dozrát, aby získaly barvu a vůni.
Autor: paulpaul (Pavel Karas) | |
Datum vložení: 24.11.2017 14:59 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz