80 g másla (rozehřátého)
1/2 lžičky soli
500 g hladké mouky
1 vejce
1 žloutek
1 balíček vanilkového cukru
1 bílek (na potření před pečením)
200 g vařených brambor (jemně nastrouhaných)
70 g cukru krupice
Kvásek:
150 ml mléka
30 g čerstvého droždí
1 lžička cukru krupice
Dle chuti:
rozinky (máčené v rumu)
mandle
citronová kůra
kandované ovoce
anýz nebo badyán
Do větší nádoby (ideálně půlitrové) nalijeme mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.Do mouky přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, rozinky, mandle (dle chuti, co máte rádi) a promícháme.Přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo, vejce se žloutkem a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout.Plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na prameny, z nichž na plechu upleteme vánočku, kterou necháme v teple nakynout.Před pečením potřeme bílkem, posypeme mandlemi (nemusíme) a pečeme v předehřáté troubě nejprve na vyšší teplotu (180 °C) asi 10 minut.Pak teplotu zmírníme a dopékáme zhruba 30 minut dozlatova. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá.
Ingredience na dochucení dáváme dle vlastní chuti. Postup pletení je dobře znázorněný a popsaný na internetu - krok za krokem. Nemá cenu ho složitě rozepisovat. Aby se vánočka nerozjela, zajistíme ji špejlí, kterou po upečení vytáhneme! Vánočka je díky bramborám krásně vláčná.
...já si dám radši vánočku bramborovou, protože nemám problém s pálením žáhy ...po poctivé máslové jsem zralý na nosítka :-)) , ale neříkám, že jí nezbožňuji a stejně vždy uždibuji...
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 14.12.2017 17:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz