80 g másla
1/2 lžičky soli
500 g hladké mouky
1 vejce
1 žloutek
1 balíček vanilkového cukru
1 bílek (na potření před pečením)
200 g vařených brambor
70 g cukru krupice
Kvásek:
150 ml mléka
30 g čerstvého droždí
1 lžička cukru krupice
Dle chuti:
rozinky (máčené v rumu)
mandle
citronová kůra
kandované ovoce
anýz nebo badyán
Do větší nádoby (ideálně půlitrové) nalijeme mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.Máslo rozehřejeme v mikrovlnce. Brambory nastrouháme najemno. Do mouky přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, rozinky, mandle (dle chuti, co máte rádi) a promícháme.Přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo, vejce se žloutkem a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout.Plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na prameny, z nichž na plechu upleteme vánočku, kterou necháme v teple nakynout.Před pečením potřeme bílkem, posypeme mandlemi (nemusíme) a pečeme v předehřáté troubě nejprve na vyšší teplotu (180 °C) asi 10 minut.Pak teplotu zmírníme a dopékáme zhruba 30 minut dozlatova. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá.
Ingredience na dochucení dáváme dle vlastní chuti. Postup pletení je dobře znázorněný a popsaný na internetu - krok za krokem. Nemá cenu ho složitě rozepisovat. Aby se vánočka nerozjela, zajistíme ji špejlí, kterou po upečení vytáhneme! Vánočka je díky bramborám krásně vláčná.
![]() |
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) |
![]() |
Datum vložení: 14.12.2017 17:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady