Poliš:
140 g vlažné vody
necelá lžička sladěnky
100 g hladké mouky
20 g droždí
Dále:
30-60 g vody
3 lžíce rumu
50 g cukru
2 vanilkové cukry
rovná lžička soli
80 g změklého másla
370 g hladké mouky
80 g kandovaných brusinek
100 g kandované citronové nebo citrusové kůry
50 g sekaných mandlí
Na potření a posyp:
rozpuštěné máslo
sekané mandle
moučkový cukr
Suroviny na poliš dobře promísíme a zakryté necháme kynout asi 2 hodiny.
K vykynutému poliši přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které necháme asi 90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíme.Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na12-14 dílků, ze kterých vytvarujeme malé bulky.
Každou bulku pak v sekaných mandlích prsty jakoby rozválíme (rozmáčkneme) na mailčký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).
Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme prsty (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štolička nerozvinovala. (Vnitřek štoličky je bez sekaných mandlí, vnější strana je v nich oválená, tlakem kousky mandlí vtisknuty do těsta.)Štoličky necháme na plechu nakynout, potřeme máslem a upečeme (200°C/asi 17-20 minut).
Ještě horké potřeme znovu rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 17.12.2017 19:51 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz