Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
0,5 hrnku cukru krupice
1 hrnek mléka (vlažného)
3 vejce
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek do pečiva
200 g másla (změklého)
1 špetka soli
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Dle chuti:
kandované ovoce
mleté ořechy
nasekaná čokoláda
nasekané mandle
sušené brusinky (nebo rozinky)
Na dozdobení:
čokoládová poleva (světlá či tmavá)
ořechy (nebo mandle)
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukry a máslem do pěny.Přisypeme mouku smíchanou s kypřidlem a solí, přilijeme mléko a vše dobře promícháme.Do těsta vmícháme dle chuti ořechy nebo mandle, kandované ovoce, nasekanou čokoládu, brusinky nebo rozinky.Nakonec po částech opatrně vmícháme pevně vyšlehané bílky.Těsto přeneseme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na velký biskupský chlebíček (nebo do dvou vymazaných a vysypaných forem na srnčí hřbet).Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů , dle velikosti formy, asi 40 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí.Po zchladnutí přelijeme světlou či tmavou polevou, případně z obou uděláme mramorování. Případně ještě posypeme ořechy nebo mandlemi.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 21.12.2017 11:52 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz