600 g hladké mouky
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
250 ml mléka
21 g čerstvého droždí
3 žloutky
150 g másla
1 lžička soli
citronová kůra (dle chuti)
50 g rozinek
50 g mandlí
50 g lískových oříšků
Dále:
1 celé vejce na potření
Před přípravou těsta namočíme rozinky do rumu. Poté připravíme kvásek, a to z droždí, trochy mléka a lžičky cukru.Všechny suroviny dáme do mísy a přidáme k nim vykynutý kvásek spolu s vymačkanými rozinkami. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo. Vše pak celé vypracujeme ručně, nebo můžeme použít robot.Když je vše řádně zpracované, těsto dáme kynout na teplé místo alespoň na hodinu.Po vykynutí těsto rozdělíme na 6 kusů, ze kterých vyválíme tenké válečky, které zapleteme do vánočky. Před pečením ještě vánočku necháme 15 minut kynout na plechu. Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C.Vykynutou vánočku potřeme vejcem, posypeme mandlemi a upevníme špejlemi, aby se vánočka nerozjela. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zlatova asi 30- 40 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí.
Autor: MiskaM (Monika Červencová) | |
Datum vložení: 27.12.2017 10:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz