400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
120 g cukru krystal
50 g změklého másla
70 g sádla
2 žloutky
250 ml mléka
30 g čerstvého droždí
60 g rozinek
1 vanilkový cukr
5 g soli
citronová kůra (dle chuti)
ořechy na posypání
vejce na potření
Všechny ingredience (mimo mléka) připravíme předem, aby měly pokojovou teplotu. Mléko zahřejeme před samotným zpracováním tak, aby bylo vlažné.Připravíme kvásek z celého množství droždí, lžičky cukru, trochy hladké mouky a 250 ml vlažného mléka. Promícháme a necháme v teple vzejít.V míse utřeme máslo, žloutky, cukry a citronovou kůru do pěny. Přidáme vzešlý kvásek, sůl, rozpuštěné sádlo a zpracováváme vařečkou za postupného přisypávání mouky. Ke konci hnětení přidáme rozinky a zapracujeme do těsta. Vymícháme hladké těsto. Těsto posypeme trochou mouky a necháme kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.Vykynuté těsto vyklopíme na vál a upleteme vánočku. Těsto rozdělíme na 9 částí, které rozválíme na delší copy. Spodní část vánočky se plete ze 4 copů, druhá vrstva ze 3 a poslední část vánočky pleteme ze 2 copů.Poté, co vánočku upleteme, ji necháme na plechu ještě dalších 30 minut kynout. Potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme ořechy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.
Autor: Michaela.Koc (Michaela Kočárková) | |
Datum vložení: 29.12.2017 09:18 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz