4-5 citronů (podle velikosti, větší stačí 4)
140 g cukru krupice (podle chuti)
2,5 lžíce vanilkového pudinku
2 vejce
125 g másla
Z jednoho dobře očištěného citronu nastrouháme na jemném struhadle kůru (pouze žlutou část) a z dalších citronů vymačkáme šťávu. Šťávy bychom měli mít 140-150 ml.Šťávu, kůru, cukr (lze ubrat), pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme a na mírném plamenu za stálého míchání přivedeme k varu.Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.Krémem pak potíráme korpusy, pečivo, linecké cukroví...Krém je výrazný a pikantní, takže nejdřív ochutnáme a pak mažeme, abychom dobře odhadli použité množství.Stejným způsobem připravíme i pomerančový krém. Postačí nám 2-3 pomeranče a čerstvě nastrouhaná kůra (jen oranžová část) z větší poloviny pomeranče. Tento krém nebude tak "ostrý" jako citronový, ale výraznou chuť pomerančů si zachová.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 26.01.2018 08:59 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz