TopRecepty.cz

Croissanty


Croissanty

Suroviny

420-500 g hladké mouky
225 g másla
335 ml vlažného mléka
1 lžíce sušeného droždí
2 lžičky cukru
1,5 lžičky soli
1 našlehané vejce
2 lžíce vody na pomazání

Postup

Připravíme mísu a do ní vlijeme mléko a přidáme droždí. Necháme asi 15 minut rozpouštět.Poté vmícháme 140 g mouky, sůl a cukr.Pomalu hněteme těsto, do něhož postupně vsypáváme další mouku. Mícháme a přidáváme tolik mouky, aby se těsto přestalo lepit na stěny misky.Hotové těsto zakryjeme a necháme na teplém místě kynout přibližně 1,5 hodiny. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.Pomoučíme vál a těsto na něj položíme. Těsto hněteme v dlaních, dokud není zcela hladké, pak jej zabalíme do pergamenového papíru a necháme na 15 minut uležet v ledničce.Máslo rozdělíme na poloviny a každou z nich vložíme mezi pergamenový papír. Rozválíme je válečkem na obdélníky velké 15 x 10 cm a následně je odstavíme.Těsto vyndáme z lednice a na pomoučněném válu z něj uválíme obdélník o velikosti 30 x 20 cm. Doprostřed vložíme máslo a zabalíme jednou třetinou těsta tak, že přitiskneme okraje. Na toto zabalené máslo v těstě položíme další polovinu másla a znovu přehneme zbytkem těsta. Okraje přitlačíme k sobě.Těsto opatrně otočíme kratší stranou k sobě a hřbetní stranou směrem vlevo. Těsto velice opatrně rozválíme znovu na velikost 30 x 20 cm. Máslo nesmíme vytlačit. Opět složíme na třikrát a v jednom rohu označíme prstem první přehnutí. Těsto zabalíme a necháme na 30 minut odpočinout v ledničce.Celý postup stejně zopakujeme ještě dvakrát a po třetím složení necháme v lednici chladit aspoň na 2 hodiny, pokud je to možné, necháme klidně celou noc.Nakonec těsto vyválíme na plát silný 3 mm a z něj krájíme trojúhelníky 15 cm vysoké, které mají 10cm základnu. Jednotlivé trojúhelníky rolujeme od základny směrem ke špici. Croissant zakulatíme a vložíme na plech ke kynutí.Necháme kynout asi 1–1,5 hodiny.Croissanty po kynutí pomažeme vejcem a pečeme zhruba 2 minuty na 240 °C. Potom teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších 10–12 minut dozlatova.

autor Autor: kriol
Datum vložení Datum vložení: 02.07.2009 15:02

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz