Těsto:
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
60 g másla
65 g moučkového cukru
20 g droždí
1 vejce
1 žloutek
2 lžíce rumu
1 lžíce strouhané citronové kůry
0,5 lžičky soli
Nahoru:
250 g tvarohu
200 g smetany ke šlehání
cukr podle chuti
švestková povidla nebo marmeláda
Na smažení:
250-300 g sádla
Z uvedeného množství odebereme 2 lžíce vlažného mléka, lžičku cukru, 2 lžíce mouky, rozdrobíme droždí, umícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek (15 minut). Do mísy prosejeme mouku s cukrem, vlažné mléko spolu s vejcem a žloutkem prošleháme a přidáme k rozpuštěnému vlahému máslu. Kvásek a zbývající ingredience přidáme k mouce a vypracujeme hladké, pružné a nelepivé těsto, které pod utěrkou a na teplém místě necháme cca hodinu kynout.Vykynuté těsto na hladkou moukou posypaném vále vyválíme na placku o výšce 1,5 cm a vykrajovátkem nebo vhodnou skleničkou vykrajujeme kolečka. Ta pod utěrkou necháme ještě 20 minut kynout. V hrnci nebo pánvi rozpálíme sádlo, kterým nešetříme. Do každého kolečka uděláme vprostřed prstem důlek a tímto dolů klademe do rozpáleného sádla. Na středně silném plameni smažíme do zlatova.Pak obrátíme a smažíme z druhé strany. Odkládáme na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného tuku. Vdolky dáváme do pánve s rozestupy, protože nabydou na objemu.Vyšleháme smetanu s cukrem, přišleháme tvaroh. Po vychladnutí mažeme vdolky povidly a dozdobíme tvarohovou náplní. Můžeme lehce pocukrovat.
Z toho množství je 20-30 ks vdolků podle toho, jak velké je uděláme.
Autor: Maja Motti (Maja Motti) | |
Datum vložení: 26.01.2018 19:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz