Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 g vařených brambor, jemně nastrouhaných
150 ml mléka
4 lžíce rumu
1 vejce
1 žloutek
100 g rozpuštěného másla
30 g droždí
sůl na špičku nože
1 bílek
mák na posypání pletýnek / housek
V míse smícháme obě mouky s cukrem a solí, přidáme nastrouhané brambory, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým cukrem, zalijeme mlékem, trošku zamícháme a necháme vzejít kvásek.Potom přidáme vejce, žloutek, rum, máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou cca 45 minut kynout.Těsto poté opět propracujeme, rozdělíme si ho na cca 20-40 gramové kuličky (podle toho, jak chceme mít houstičky / pletýnky velké), ze kterých vyválíme válečky. Ty pak po třech kusech splétáme do housek, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem.Necháme ještě cca 15 minut v teple kynout, pak potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova.
Po upečení necháme vychladnout.Podáváme například s kakaem nebo čajem jako bezmasý oběd nebo jako svačinu s pribináčkem, jogurtem...
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 27.01.2018 18:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz