Na korpus :
150 g kakaových sušenek (měla jsem kakaové věnečky)
80 g změklého másla
180 g oříškové chalvy
Na náplň:
8 menších hrušek (nebo 4 velké hrušky)
2 PL šťávy z citronu
750 g měkkého tvarohu
3 vejce
100 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
1 vanilkový puding
160 g rozpuštěného másla
V sáčku rozdrtíme sušenky a chalvu s oříšky (nebo v sekáčku) a smícháme se změklým máslem. Tuto hmotu dáme na chvíli do chladu.
Hrušky oloupeme a zbavíme jádřince. Zakapeme šťávou z citronu, aby nezhnědly.Tvaroh vyšleháme s vejci, oběma cukry a pudinkovým práškem, který jsme rozmíchali ve vlažném másle. Pudink získá smícháním s vlažným rozpuštěným máslem na hustší konzistenci. Sušenkovou drť s chalvou a máslem upěchujeme do máslem vymazané koláčové keramické formy.Tvarohovou hmotu s pudinkem přemístíme na upěchovaný korpus a naskládáme na ni poloviny připravených hrušek. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů cca 50 minut. Moučník posypeme drcenou chalvou.
Dostala jsem 800 g chalvy s oříšky. Tak jsem ji trochu zkusila zapracovat do korpusu.
Co je to chalva..
Mlsáte rádi a potom máte výčitky svědomí? Hledáte zdravější mlsání, které se hodí i do zdravého jídelníčku? Vyzkoušejte chalvu a jistě nebudete litovat - chalva patří mezi velké delikatesy! Navíc je velmi výživná a energeticky vydatná (proto stačí jen kousek na namlsání), obsahuje plno bílkovin, sacharidů i zdravých tuků, což u klasických sladkostí nebývá.
Co je to chalva?
Slovo chalva (halva) původem pochází z arabštiny. Ve světě se používá mnoho názvů. Chalva vyrobená z hrubé pšeničné krupice je populární v Indii, Turecku nebo Pákistánu. Jiné běžné typy chalvy se vyrábějí z tahini (pasta ze sezamových semínek). Je nejoblíbenější ve východní části Středozemního moře a Balkánu. Chalva může být vyrobena i z různých druhů semínek, například slunečnicová semena, ořechů, dokonce i fazolí, čočky a zeleniny - mrkev, dýně. U nás je k sehnání (i podle mě nejlépe chutná) klasická sezamová chalva.
Většina typů chalvy mají tuhou konzistenci, ale zakoupíte také chalvu drobivou nebo sušší (záleží na chuti - osobně preferuji ne příliš vysušenou chalvu, spíše vlhčí).
Autor: Ivace64 (Ivana Černá) | |
Datum vložení: 02.02.2018 19:08 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz