300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
120 g rozpuštěného sádla
cca 260 ml vlažného mléka
2 lžíce rumu
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry (čerstvě nastrouhané)
1 špetka soli
30 g čerstvého droždí
1 hrst rozinek
nasekané mandle (nebo ořechy dle chuti)
Na potření po upečení:
rozpuštěné máslo
rum
Rozinky namočíme do rumu. Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a promíchneme na řídkou kaši, ze které necháme vzejít kvásek pod zakrytou mísou odloženou na teplém místě.Vše pak přelijeme vlahým sádlem a za pomocí vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat a vhánět tak do těsta vzduch, tím bude lepší. Do těsta můžeme dle chuti vmíchat i předem nasekané, na sucho opražené mandle nebo ořechy.Těsto zakryjeme v míse utěrkou a na teplém místě necháme cca 35 minut kynout.Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.Těsto opět promícháme, rozdělíme na dílky, ze kterých vyválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, uzly, které pak přendáme na plech, kde je ještě necháme krátce odpočinout, zhruba 10 minut.Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dorůžova.Po vyndání je ihned potíráme rozpuštěným máslem s troškou rumu a sypeme moučkovým cukrem.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 19.02.2018 13:47 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz