Těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
1 špetka soli
30 g droždí
120 g rozpuštěného másla
280 ml mléka
2 lžíce rumu
1 hrst rozinek předem namočených v rumu
mandle (nebo ořechy nasekané)
1 rozšlehané vejce na potření jidášů
Drobenka:
polohrubá mouka
změklé máslo
vanilkový cukr
moučkový cukr
Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme polovinu vlahého mléka. Trochu promícháme na řídkou kaši, mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek.Pak do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a nahrubo vše promícháme. Pak přidáme vlažné máslo a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat, tím lépe. Těsto bude nadýchanější. V míse necháme těsto pod utěrkou kynout cca 40 minut na teplém místě.Pak ho opět propracujeme a rozdělíme na dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky, ze kterých pak tvoříme různé tvary: spirály, motánky, preclíky, šneky či uzly..., které potřeme vejcem a obalíme nebo posypeme drobenkou vytvořenou ze změklého másla, mouky a cukrů.Jidáše pak klademe na vymaštěný nebo papírem vyložený plech, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova dle velikosti jidášů cca 15-20 minut.Drobenku můžeme ochutit například skořicí nebo část mouky nahradit mletými ořechy či mandlemi.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 19.02.2018 14:07 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz