Těsto:
4 vejce
120 g krupicového cukru
120 g hladké mouky
4 lžíce oleje
1 lžička prášku do pečiva
Na formu:
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Krém:
250 g tvarohu (nebo mascarpone)
2 smetany ke šlehání (á 200 ml 31% a více)
3 ztužovače šlehačky Smeta-fix (Dr.Oetker)
cukr moučka dle chuti
Volitelně na dozdobení povrchu:
čerstvé ovoce
makronky
čokoláda
čokoládové bonbony (pralinky)
jedlé květy
meduňka
Dortovou formu o průměru 25 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
V dostačečném předstihu zapneme troubu a necháme ji předehřát na 150 °C.Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.Bílky vyšleháme s cukrem do pevného sněhu, všleháme olej, žloutky a zlehka vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijeme to připravené formy.Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 150 °C cca 30-40 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout.Po vychladnutí prokrojíme na 2-3 pláty (podle toho, jak jsme zruční při práci s korpusem). Kulatým velkým vykrajovátkem vykrojíme střed, aby vznikl kruh.Tvaroh nebo mascarpone vyšleháme s cukrem, vlijeme smetany, přidáme ztužovače šlehačky a šleháme na nejvyšší stupeň dotuha.První plát korpusu dáme na podložku či tác, do zdobícího sáčku dáme část krému, špičku sáčku odstřihneme na průměr cca 1 cm a postupně děláme na těsto "bobečky".Přikryjeme druhým plátem a opakujeme totéž se třetím plátem. Ze zbytku po vykrojení kruhu můžeme stejným způsobem udělat menší moučník na talířek.Ozdobíme čerstvým ovocem, kousky čokolády, čokobonbony, živými květy, makronkami... jak kdo chce.
Obrázky putují po netu a já potřebovala rychlý moučník. Tohle je rychlovka, jen to efektní zdobení ji posouvá o level nad běžné řezy z plechu. Tvar není třeba dodržet, může se třeba dát těsto na plech a pak nařezat na stejné pruhy, ty 2-3 vrstvit na sebe - max. 3, pak už by to bylo těžké a krém u spodních pater by se splácl.
Autor: isindy (Ivana) | |
Datum vložení: 24.02.2018 22:32 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz