TopRecepty.cz

Čokoládové řezy ze zakysané smetany


Čokoládové řezy ze zakysané smetany

Suroviny

Těsto na dva pláty korpusu:
10 vajec
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 g polohrubé mouky
4 lžíce kakaa (dle barvy)
3/4 prášku do pečiva
3 lžíce vody
3 lžíce oleje
Náplň:
6 kelímků zakysané smetany po 200 g
6-8 lžic moučkového cukru (dle chuti)
3-4 ztužovače šlehačky (dle hustoty smetany)
Poleva:
2 kelímky zakysané smetany
200 g čokolády nad 50% kakaa
200 g cukru krupice
8 lžic vody

Postup

Těsto: žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny, vmícháme vodu a olej, přisypeme mouku, kakao a kypřidlo a vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh.Do žloutkové směsi zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a vytvoříme hladké těsto. Upečeme dva pláty těsta, na které použijeme dva stejně velké plechy na pečení. Plechy vyložíme pečicí fólií nebo papírem a hotové těsto na ně stejnoměrně rozdělíme. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 14 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit. Po upečení necháme pláty vychladnout.Na jeden vychladlý plát naneseme krémovou náplň, rovnoměrně ji rozetřeme, zaklopíme ji druhým plátem těsta, ze kterého jsme odstranili fólii či papír a trochu umáčkneme, aby jsme si vytvořili jakousi rovinu, pro další nanášení polevy.Krémová náplň: zakysané smetany dáme do mísy, kde je osladíme dle chuti a důkladně zašleháme ztužovače smetany. Jelikož je poleva, kterou budeme následně dělat dost sladká, není nutné náplň sladit příliš.Poleva: cukr nasypeme do kastrolu a přidáme vodu, přivedeme k varu a uvaříme cukerný roztok, do kterého nalámeme čokoládu, kterou za stálého míchání necháme rozpustit. Rozpuštěnou čokoládu odstavíme a vmícháme do ní dvě zakysané smetany pokojové teploty. Hotovou polevou necháme trochu zchladnout, aby se lépe roztírala a nebyla příliš tekutá. Občas promícháme aby se neutvořil škraloup.Polevou potřeme rovnoměrně vrchní plát těsta a celý řez dáme do chladna proležet a ztuhnout. Kdo nemusí příliš sladké, udělá cukerný roztok klidně z poloviční dávky cukru.

Poznámka

Dávka je na velký hluboký plech. Pokud nemáme doma tolik jedlíků a chtěli bychom řezy menší, postačí snížit množství ingrediencí na polovinu a upéct jen jeden plát těsta, který po zchladnutí přepůlíme, naplníme, zaklopíme, potřeme.

autor Autor: recepty73 (Jiří Jirka)
Datum vložení Datum vložení: 27.02.2018 09:43

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz