TopRecepty.cz

Obracený pomerančový koláč


Obracený pomerančový koláč

Suroviny

40 ml vody
50 g cukru krupice
2 pomeranče (nebo grep, mandarinky..)
Korpus:
300 g hladké mouky
150-200 g třtinového cukru
5 vajec
1 lžička prášku do pečiva
4 lžíce máku
půl lžičky soli
120 g másla
strouhaná kůra z 1 pomeranče
400 g bílého smetanového jogurtu
50 ml pomerančové šťávy

Postup

Nejdříve rozehřejte a necháte zchladnout máslo. Svařte vodu s cukrem na hustý sirup. Dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Polovinu sirupu nalijte do formy, vyskládejte pomeranče (důkladně omyté a pokrájené na sílu asi půl cm) a zalijte zbytkem sirupu. Formu zatím odložte - a zapněte troubu na 170 st.C.V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, mák a sůl. V druhé míse ušlehejte vejce, cukr, kůru a pomerančovou šťávu do husté pěny, pak po lžících přidávejte jogurt a také ho zašlehejte. Nakonec pomalu zašlehejte moučnou směs a máslo.Těsto nalejte do formy na připravené pomeranče a dejte do trouby. Pod formu raději dejte pekáček, kdyby začal vykapávat cukrový sirup. Pečeme asi 40 minut. Zkontrolujte propečení špejlí.Až bude koláč hotový, vyndejte ho a počkejte asi 10 minut. Po této době formu rozevřete, odstraňte pečící papír ze stran a koláč přikryjte talířem. Pak koláč otočte tak, aby byl talíř dole. Opatrně sundejte spodní část pečící formy a pečící papír ze dna.Jíst můžete se zakysanou smetanou, je skvělý i samotný, vyniká vláčností. Těsto by šlo jistě využít i jinak. Můžete udělat těsto z poloviční dávky, aby to byl více koláč nebo prokrojit a promazat krémem, jako jsem to udělala dodatečně já. Ušlehla jsem ricottu, smetanu ke šlehání, lžíci cukru a krém Olé, koláč nadvakrát nití prokrojila a promazala.

Poznámka

Inspirace podle CAT & COOK (Marks and Spencer) - upraveno

autor Autor: hosta
Datum vložení Datum vložení: 02.03.2018 22:22

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz