500 g hladké mouky
120 g másla
120 g moučkového cukru
4 žloutky
5 g soli
30 g čerstvého droždí
250 ml mléka
citronová kůra
vanilka
rozinky (namočené v rumu)
mandle
Dále:
mandlové lupínky na posyp
vejce na potření
Lžíci cukru rozetřeme s droždím a když se rozteče, přidáme 2 lžíce mouky a 3 lžíce vlažného mléka. Vše odebereme z celkové receptury. Řídký kvásek necháme 5 minut vzejít.Přidáme zbytek cukru, mouky a vlahý tuk. Ve zbytku vlažného mléka rozpustíme sůl a rozkvedláme žloutky. Směs zapracujeme do směsi cukru, mouky a vlahého tuku.Přidáme sekané mandle a rozinky. Vařečkou těsto spojíme, přendáme na vál a těsto dobře propracujeme. Nesmí se chytat válu, pak je dobře vypracované. Necháme vykynout v míse přikryté čistou utěrkou, až těsto zdvojnásobí objem.Včas předehřejeme troubu na 180 °C.Vykynuté těsto na vále rozdělíme na 6 stejných dílů a vytvarujeme bochánky. Přendáme je na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, nůžkami na povrchu nastřihneme kříž, posypeme mandlovými lupínky a necháme ještě chvíli kynout. Poté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova 30 - 40 minut podle potřeby.Upečené bochánky necháme vystydnout na mřížce.
![]() |
Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská ))) |
![]() |
Datum vložení: 03.03.2018 17:02 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady